Alüminyum yeryüzünde serbest halde bulunmayan metallerden biridir. Fakat bileşikleri tüm bitkilerde, kayalarda ve hayvanlarda bulunur. Alüminyum elektroliz ile elde edilirken, asitlerden kolayca etkilenen bir madendir. Oksijenle birleşme özelliği yüksektir. 1900 yıllarda yedin bin ton olan üretim, 1956 yılında üç milyon tona ulaşmıştır. Dünyada bol miktarda bulunması çeşitli alanlarda kullanım isteğini arttırmış olup, hafifliği ve dekorasyonu ile de tercih edilmektedir. Elektrik sektöründe ekonomik nedenlerle bakırın yerini almaktadır. Alüminyum kablo fiyatlarını etkileyen bir faktör de rafineri tesislerinin çok pahalı olmasıdır. Yani bakırın aksine hammaddesi bol ama rafine işlemi pahalıdır. Alüminyum serbest halde bulunmasından dolayı oksit tabakası ile kaplıdır. Bu oksit tabakası sertliğini erime noktasına kadar korur. Ayrıca oksidasyonun ilerlemesini engeller. Öte yandan bakırda oluşan oksit tabakasının kalınlığı zamanla artar ve metal sürekli olarak kaybolur. Bakır oksit iletkendir ve alüminyum oksit ise yalıtkan bir maddedir.
Enerji İletiminde Alüminyum Metalindeki Gelişmeler
Yakın zamana kadar bakır, yüksek elektriksel iletkenliği ve mekanik özelliklerinden dolayı enerji iletiminde en yaygın kullanılan metal iken, günümüzde bu metalin yerini alüminyum almıştır. Bu değişikliğin önemli nedenleri; Bakır metalinin çıkarıldığı kaynaklar dünya çapında sınırlıdır. Yer kabuğunun yaklaşık %0.01’inin bakırdan ve %8’i alüminyumdan oluştuğu bilinmektedir. Bakır rezervleri giderek azalmaktadır. Bakır cevherinin azalması bu nedenle ek zenginleştirme yöntemlerinin kullanılması gerekmektedir. Alüminyum, elektrik alanında kendini kabul ettirmiş ve meydana gelen sorunları çözerek, enerji iletimi için güvenilir bir hammadde olarak ortaya çıkmıştır. Alüminyumun fiziksel özellikleri, uygun kullanımı ile üretim teknolojisindeki sürekli yenilikler, enerji iletimi açısından ona büyük avantajlar sağlar. Elektrik enerjisinin iletiminde önemli olan elektrik miktarıdır. Kablonun kesit alanı, gereken güç miktarına göre belirlenir. Aynı gerilime sahip farklı türdeki iletkenlerden aynı güç değeri taşınabiliyorsa, ekonomik açıdan daha maliyetli olan iletken tipinin tercih edilmesi gerekir. Aynı performansı sağlayabilen bakır iletkenli bir kablonun iletken maliyeti, alüminyum iletken bir kablonun iletken maliyetinin yaklaşık sekiz katıdır. Alüminyum iletken kullanımına gelişmiş ülkeler uzun yıllar önce geçmiştir. Bugün ülkelerde kişi başına düşen alüminyum miktarı çok yüksektir.
Elektrik Kablo Çeşitleri
Elektrik kablosunun türleri kullanım amacına göre ölçülmektedir. Bu uygulama için ölçü, kablo üzerinden iletilen volt gücüdür. Bu ölçüme göre bu kablolar;
a) 750 Volta kadar taşıyan alçak gerilim kabloları: Bu kabloların üzerindeki kaplamalar termoplastik ve termoset malzemelerden yapılmaktadır.
b) Alçak Gerilim Kabloları taşıma kapasitesi 1000 V: Bu tip güç kablosunun başka bir adı 0.6 / 1kV kablo olup, altyapı ve endüstriyel projeler de dahil olmak üzere birçok endüstriyel uygulamada kullanılmaktadır.
c) Orta gerilim kablosu: 1kV- 1kV güç aralığında 36kV: Bu kablo, güneş enerjisi santrallerinden trafolara iletim dahil olmak üzere yaygın güç dağıtım uygulamalarında kullanılır.
d) Güç iletimi için 36 kV ‘un üzerindeki yüksek gerilim kabloları: Bu kablolar aşırı miktarda gücü idare ettiğinden, elektrikçiler genellikle enerji santrallerinden küçük kırsal trafo merkezlerine yüksek gerilim kabloları kullanırlar.
Kablolar bazen yapılarına göre de ayırt edilebilirler. Fiziksel özelliklerine göre elektrik kablolarının çeşitleri şunlardır:
1) Bükümlü Çift Kablolar: Tek bir kablo için birlikte bükülmüş 2 adet kablodan meydana gelir.
2) Çok İletkenli Kablolar: İçerisinde iki ya da daha fazla yalıtkan iletken bulunan kablolardır.
3 Koaksiyel Kablolar: Yalıtım katmanları ile korunmaktadır. Paralel bir dış folyo ile bir iç iletkene sahiptir.
4) Fiber Optik Kablolar: Bu tip kablolar, birden fazla cam elyaf tellerden yapılmıştır.
Ege Elektromarket firması olarak, Türkiye’deki alüminyum kablolarının tedarikçilerinden biriyiz. Alüminyum elektrik kablo fiyatları ve kablo fiyat listesi hakkında detaylı bilgi için yüksek kalite ve uygun fiyatı bir araya getiren Ege Elektromarket firması olarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Elektrik Kablolarının En Yaygın Kullanım Alanları
İster konut ister ticari olsun, her kablo türünün özel bir kullanım amacı vardır. Farklı elektrik kablosu türleri için en yaygın kullanım alanları;
a) Elektrik panolarını bağlamak için esnek kablolar kullanılır.
b) Güç kabloları, güç iletimi için ortaktır. Alçak veya yüksek gerilim kabloları olabilir.
c) Zırhlı kablolar, kabloya saldırı veya kurcalanma riskinin olduğu uygulamalarda kullanılır.
d) Kauçuk kablolar, esneklik gerektiren uygulamalarda en iyi şekilde kullanılır.
e) Halojensiz kablolar, yangın durumunda düşük duman gerektiren uygulamalarda kullanışlıdır.
Alüminyum Kablolarının Özellikleri
Modern teknoloji sayesinde alüminyum kablolar (alüminyum iletkenli kablolar) amaca yönelik üretim tesislerinde üretilmektedir. Bu ürünler yalıtkan yapısı sayesinde dış ortamdan izole edilmiştir. İç ortamda daha kaliteli iletken bir yapı elde edilir. NAYY kablosu veya YAV kablosu gibi isimler alabilen bu ürünler, kalınlık, ebat ve içyapılarına göre isim değiştirir. Dıştan PVC izolasyon, içten PVC dolgu ve alüminyum kablo PVC iç izolasyon sistemi gibi güvenlik önlemlerine sahiptir. İç iletken kısmı için alüminyum tel kullanılmaktadır. Çalışma sıcaklığı ve devre sıcaklığı net olarak belirlenmiştir. Ege Elektromarket olarak firmamız, alüminyum kablo ürünleri tedarikinde; seçtiğiniz ürünün kesit, toplam ağırlık, ürün boyutu gibi faktörleri dikkate alıyoruz.
Alçak Gerilim Kabloları
Bakır iletkenli enerji kablolar, yerel kablo ağlarında ve bina elektrik tesisatlarında kullanılmak üzere üretilmektedir. Kullanım amacına göre enerji kabloları çeşitli yapılarda üretilir.
Anma gerilimi: düşük ve orta
Yalıtım tipi: PVC (polivinil klorür), çapraz bağlı polietilen (XLPE)
Kablo yapısı: PVC dolgulu, çelik zırh
Ayrıca kablolar, en iyi hammaddeler kullanılarak üretilmektedir. Alçak Gerilim Kabloları iki çeşittir. Bunlardan birincisi alternatif akım (AC), bu akım ev ve iş yerinizdeki elektrik ihtiyaçlarınız için güvenli bir çözümdür. İkincisi ise doğru akım (DC)’dır. En yaygın pil tipi doğru akımdır. Doğru akım elektriği düz bir çizgide taşımaktadır.
Alüminyum Kablo Çeşitleri ve Özellikleri
AER (ALPEK) Kablo
Alpek (AER) kablolar alüminyum kablo çeşitlerinden biridir. Aer (Alpek) kablolar, maliyet ve güvenlik açısından avantajlıdır. Güvenli kullanılabilirliği nedeniyle tüm dünyada sıklıkla tercih edilen kablo çeşitlerindendir. Dış hava şartlarına son derece dayanıklı kablolardır. Alpek’in kablo çeşitleri iletken sayılarına ve kesitlerine göre değişmektedir. Alüminyum kabloların teknik özellikleri hakkında merak ettiklerinizi öğrenmek için Ege Elektromarket ile iletişime geçebilirsiniz.
N2XSYR (AL)Y (20.3/35KV)
Bu kabloların kullanım yerleri; endüstriyel alanlarda, iç mekanlarda, dış mekanlarda ve toprak altında kullanılmaktadır. Ayrıca bu kablolar mekaniklerin olduğu yerlerde kullanılır. Güncel alüminyum kablo fiyatlarına Ege Elektromarket’in sitesinden ulaşabilirsiniz.
NA2XSY KABLO (YAXC7V-R, 2AXSY)
Orta gerilim kablo çeşitlerinden biridir. Bu kablolar XLPE izole, çok telli alüminyum iletken, iç ve dış yarı iletken, polyester bant ve PVC dış kılıf ve bakır ekran yapısına sahiptir.
NA2XH Yapısı
İletken: Örgülü alüminyumdur. İzole: Çapraz bağlı polietilen (XLPE) Dolgu ve Dış Kılıfı: Halojen içermeyen alev geciktiricilidir.
NAYY KABLO / YAVV KABLO
NAYY kabloları, mekanik hasar ve stres riskinin olmadığı bas kablo türlerinden biridir. İç mekanlarda, kablo kanallarında, elektrik santrallerinde, hortum ve borularda kullanılmaktadır.
Ege Elektromarket olarak, Türkiye kablo sektöründe çözümler üreten deneyimli teknik ekibimiz ile avantajlı tekliflerimiz ve uygun fiyatlarımız ile hizmetinizdeyiz.