Alüminyum Elektrik Kablosu

Yapı malzemelerinin ve elektrik şebekelerinin kurulmasını sağlayan ve elektrik sistemlerinin kalbi olan elektrik kabloları, kullanıldığı yere göre farklı katmanlara sahiptir. Akımın geçtiği iletken yüzey, kauçuk, PVC, poliüretan ve plastikten elde edilen malzemelerle çevrilidir. Dış ortamdan tamamen izole edilmiştir. Bu sayede su, rutubet, güneş ışığı, yağmur ve soğuk hava gibi çevresel faktörlerden etkilenmez. Elektrik tesisat kabloları ofis, iş yeri, ev, atölye, fabrika gibi kapalı alanlardaki iç tesisatlar için kullanılmaktadır. Elektrik kablosunu doğrudan evinize bağlamak istiyorsanız dış mekan elektrik kablosu tipini kullanabilirsiniz. Elektrik kabloları ışığın yanmasını, makinenin çalışmasını sağlar. Yani, elektrik kablosu ana ürüne güç sağlamaktadır. Elektriği doğru bir şekilde iletmek için her zaman kablolar kullanılır. Bu kablolardan biri de alüminyum elektrik kablosudur. Alüminyum elektrik kablo çeşitlerini müşteri memnuniyetini sağlayan Ege Elektromarket ürünlerini internet sitesi üzerinden inceleyebilir ve ihtiyacınıza uygun olan ürünleri satın alabilirsiniz. İçerdikleri malzemeler ne olursa olsun, asıl amaçları ürüne veya yerleştirildiği ortama güç vermektir. Bazı kablolar bunu daha kalite ve güçle yapmaktadır. Seçtiğiniz ürünün uygun olması önemlidir. Tüm kablolar her alanda kullanılamaz. Elektrik kablosu ince iken kaynak kablosu daha kalındır. Elektrik kablolarında iletkenliği sağlamak için bakır kullanılmaktadır. Bazı durumlarda alüminyum elementi varken çoğunlukla bakır bulunmaktadır. Yapısı gereği kablolar elektriği iletmektir. Elektriğin güvenli ve korumalı iletilmesini sağlar.

Hangi Elektrik Kablosu Seçilmelidir?

Yüzlerce alüminyum elektrik kablosu türü ile doğru ürünü seçmek karmaşık ve zor olabilir. İşin türü ve ürünün kullanacağı ortamlar kablo seçimi için çok önemlidir. Hangi elektrik kablosunun sizin için doğru olduğunu belirlemek istiyorsanız hangi ortamda kullanacağınız çok önemlidir. İhtiyacınız olan alüminyum elektrik kablosunu Ege Elektromarket tarafından sunulan hizmetleri kullanarak satın alabilirsiniz. Katı çekirdekli ve sert yalıtımlı kabloların esnekliği azdır. Orta derecede esnek kaba bükümlü kabloların oluşturulması kolaydır. İnce elastik kordon her ortama uyum sağlar ve bükülmesi kolaydır. Voltaj seviyeleri, güneş ışığına maruz kalma, aşırı sıcaklıklar, kimyasalların veya yağların varlığı kablo performansını etkileyebilir. Zorlu koşullarda çalışırken kablo izolasyonu ve koruma seviyelerinin uyumluluğunu kontrol etmeniz gerekir. Bakır bilinen en iletken metaldir. Ancak diğerlerine göre daha yüksek maliyetlidir. Hem daha uzun ömürlü hem de daha ekonomik ayrıca daha yüksek voltaj içeren Alüminyum kabloları bu amaçla rahatlıkla kullanılmaktadır. Alüminyum, bakır telden çok daha hafif ve hesaplıdır. Kullanım alanınıza uygun ürünleri ihtiyaçlarınızı belirleyerek  Ege Elektromarket’in web sitesi üzerinden seçebilirsiniz.  

Elektrik Kablo Çeşitleri

Ürün gruplarında uzatma kabloları, dış mekan kabloları, endüstriyel kablolar, tesisat kabloları, alüminyum elektrik kablosu, düz kablolar ve yangın koruma kabloları gibi onlarca kablo çeşitleri için Ege Elektromarket’in web sitesi ziyaret edebilirsiniz. Kablo üzerinde yer alan ürün tanım kodu sayesinde hangi kablonun hangi alana uygun olduğunu anlayabilirsiniz. Kablonun özellikleri de kullanım amacına göre değişiklik göstermektedir. Yeraltı kabloları ile yerüstü kablolarının malzemeleri birbirinden farklıdır. Enerji kablosunun dış yüzeyi termoplastik ve termoset gibi yalıtkan malzemelerden oluşurken, iç yüzeyi ise bakır, alüminyum gibi malzemelerden yapılmaktadır. Kablo seçimi yaparken Ege Elektromarket’ in web sitesini ziyaret ederek ürünler hakkında bilgi alabilir ve ürünleri inceleyebilirsiniz.

Elektrik Kablolarındaki Renkler ve Anlamları

Elektrik tesisatı evin içine çekilirken elektrik kablolarına ihtiyaç bulunmaktadır. Ancak kablo deforme olduğunda veya arızalandığında müdahale edebilirsiniz. Bunu yapabilmek için elektrik kablosu renklerini ve ne anlama geldiklerini bilmeniz gerekiyor. Kablonun içinde kahverengi, sarı-yeşil, mavi, siyah, kırmızı vardır. Basit bir elektrik kablosunun içinde standart renkler bulunur ve nereye giderseniz gidin her zaman aynıdır. Kabloların renklerini ve ne anlama geldiklerini bilmeniz yapacağınız işleri kolaylaştıracaktır.

Bir elektrik tesisatının vazgeçilmez unsurlarından biri de elektrik kablosudur. Her yerde güç kaynağı için kablolara ihtiyaç vardır. Elektrik kabloları elektriğe ulaşmanın temel malzemesidir.  İnsan hayatında kullanılan bazı malzemeleri bilmesi gerekir. Bu materyallerden bazılarını sık, bazıları ise daha az kullanılmaktadır. Çok gerekli olmasa da insan hayatına dokunan ürünleri belli ölçüde bilmekte fayda vardır.  

Bina İçine Elektrik Kablosu Nasıl Çekilir?

Elektrik tesisatı sistemini kurarken dikkat edilmesi gereken unsurlardan en önemlisi güvenliktir. Evinizi, işyerinizi veya yaşadığınız başka bir alanı kablolamayı denemeden önce elektrik çarpması, yaralanma, hasar veya yangınla sonuçlanabilecek arızaları önlemek gerekir. Bu amaçla, yönetmeliklerin ve güvenlik standartlarının tam olarak uygulanması tavsiye edilir. Bu hizmetleri Ege Elektromarket ’ten güvenli bir şekilde alabilirsiniz. Odadaki elektrik prizi kablolarının dikkatli bir şekilde planlanması ve kabloların konumu, kurulumdaki ilk adımdır. Bina içi elektrik tesisatı kablo uzunluğu uzun olduğunda odadaki farklı anahtar ve prizlere kolayca ulaşabilirsiniz. Şebeke gücünde, kablonun temel rengi kırmızı, siyah, beyaz veya gri olarak belirlenir. Evlerde genellikle elektrik tesisatında sistemi oluşturan kablolar siyah, kırmızı ve mavidir. Ancak topraklama kablosu yeşil veya sarıdır. Nötr kablolarda gri renktedir. Dahili kablolama yapılacağı zaman şemaya ve renklere göre yapılmaktadır.  

Nerede Alüminyum Elektrik Kablosu Kullanılmaktadır?

Alüminyum elektrik tesisatı alanında asırlardır kullanılmaktadır. Alüminyum hafifliği, eşit iletkenliği, bakırın yaklaşık yarısı kadar ağırlığı, her zaman bakırdan daha ucuz olması ve şebeke maliyetleri açısından sağladığı büyük ekonomi nedeniyle elektrik sektöründe en çok tercih edilen ana iletken malzemelerden olmuştur. Alçak, orta ve yüksek gerilim yeraltı kablolarının kullanımı son yirmi yılda tüm ülkelerde, özellikle tüm alüminyum iletkenler arasında önemli ölçüde artmıştır.

Alüminyum iletken olarak sunduğu ekonomi, yer altı kabloları için uygundur. Tamamen bakır iletkenlerden oluşan bir yeraltı şebekesini alüminyum iletkenlere dönüştürürken bazı zorluklar ve kararsızlıklarla karşılaşmanız normaldir. Tüm ülkeler aynı zorluklarla karşılaşmıştır. Havai hatlarda olduğu gibi yer altı şebekelerinde de alüminyum iletkenlerin kullanılması durumda yapılacak tasarrufun büyüklüğü ülkemiz için zamanın geldiğini ortaya koymaktadır. Alvinal kablolar, 3 farklı tip alüminyum iletken ile üretilmektedir. Alvinal kabloların yapısında bir veya çok telli alüminyum iletken, polivinil klorür izole, PVC dolgu, PVC dış kılıf bulunmaktadır. Alvinal kablo çeşitlerini Ege Elektromarket’in web sitesinden temin edebilirsiniz.

1- ALVİNAL-D (YAVV-NAYY):

Polivinil klorür izoleli ve kılıflı, alçak kesitli nötr iletkenli dört damarlı enerji kablolarıdır Kuvvet ve kumanda merkezleri ile ilgili bina tesisatlarında, sanayi ve genel kullanımda, özellikle iç tesisat, kablo kanalları ve dış tesisatlarda kullanılabilen, ileride oluşabilecek dış mekanik tehlikeleri önlemek için toprak içinde kullanılabilmektedir.

2- ALVİNAL-K (YAVMV-NAYCY):

PVC izoleli ve kılıflı nötr konsantrik bakır iletkenli üç damarlı enerji kablosudur. Genel olarak topraklanır, sokak lambaları için branşman ve dağıtım kablosu olarak kullanılmaktadır. Özellikle kürek, kazma gibi aletlerle kablonun hasar görmesi durumunda konsantrik nötr iletken arızalı faz hattına bağlı olduğu sigortayı arttırabilmeyi sağlar.

3- ALVİNAL-Z (YAVAŞ-NAYFGBY):

PVC izoleli, kılıflı çelik zırhlı, alçak kesitli nötr iletkenli dört damarlı enerji kablosudur. Yeraltı ağır hizmet ve çalışma koşulları için özel olarak geliştirilmiştir. Zırh, kaygan ve çöküntü oluşmuş arazilerdeki madenlerde gerekli gücü sağlayacak güçtedir. Nehir ve denizaltı kabloları olarak da kullanılabilmektedir.